Chcesz godnie zjeść? Zapamiętaj ten adres!

Na Zatorzu i to nie tylko w dzień targowy odbywają takie się rozmowy, gdzie dobrze zjeść, gdzie dobrze nakarmią? Porwę Was dziś w nietuzinkowe miejsce, z tradycyjną kuchnią polską w nowoczesnym wydaniu, gdzie pięknie Was ugoszczą i przypomną smaki dzieciństwa, z najlepszych składników, w domowej atmosferze! Ruszajmy na Chopina 16D!

Rozsiądźcie się wygodnie, chwyćcie kartę z daniami i oczyma wyobraźni powróćcie do smaków z dzieciństwa, jak u babci czy mamy! Czy będziecie zadowoleni? Myślę, że tak bo nasi Gospodarze, to bardzo gościnni ludzie, jak twierdzą, lubią dobrze ugościć i nakarmić swoich gości! Na pytanie od kiedy lubią dobrze karmić otrzymałem odpowiedź chyba od ZAWSZE!

Jeśli robisz to, co kochasz, to nie przepracujesz ani jednego dnia — to motto, którym żyją Darek i Wioletta, szefostwo Chopina16D. Bo u Nich wszyscy są na TY. Tworzą miejsce z rodzinnym klimatem, gdzie każda potrawa ma w sobie szczyptę pasji i dużo serca. Choć restauracja otwarta jest tylko 5 dni w tygodniu, oni są tu codziennie – gotując, ucząc się, inspirując i… podróżując kulinarnie!

Powitają Was nieziemskim czekadełkiem, wonny chleb, smaczny ogórek kiszony i nieziemskie smarowidło! Mały, a niezwykle miły akcent na otwarcie udanego spotkania i rozpoczęcia rejsu ku kulinarnej przygodzie! Ich kelnerka Zosia woli inną nazwę „poczekajka”, przyznacie, że brzmi nieźle, a smakuje jeszcze lepiej!

Za oknami jesienne klimaty, pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, częstując wannami deszczu i wiatrem, warto wpaść do Nich na rozgrzewające herbaty, mają ich całą gamę, każdy znajdzie swoją ulubioną!

My naszą kulinarną przygodę rozpoczęliśmy od nieziemskich flaków, chylę czoła, dawno tak dobrych flaków nie jadłem!
Potem postanowiliśmy skosztować klasyków kuchni polskiej czyli pieczonej golonki z kością podanej z kapustą zasmażaną, chrzanem i musztardą! Goloneczka marzenie, pięknie dopieczona ze skórką, a kapusta przepyszna, taką jaką pamiętam z kultowych biesiad!

Szefowa Wioletta pokusiła nas też miodowo-musztardowymi żeberkami podanymi również z tą przesmaczną kapustą zasmażaną i cząstkami ziemniaka, kulinarny odlot!

Nie da się nie wspomnieć o Ich pierogach, mają ich całą gamę, ręcznie lepione, wkładają w nie masę serducha i faszerują smakiem! My zdecydowaliśmy się na pierogi smażone z mięsem, kapustą i grzybami, podane z sosem grzybowym, niebo w gębie!

Warto śledzić również ich dania sezonowe, skoro wkroczyliśmy w listopadowe klimaty, to nie da się nie wspomnieć o gęsinie! Jeśli się zdecydujecie skosztować ich specjału to podadzą Wam pieczoną nogę z gęsi z aksamitnym puree z dyni z nutą szafranu, z klasycznymi buraczkami na ciepło i ich tajną bronią musem jabłkowo-pomarańczowym z odrobiną musztardy i imbiru! No wgniotło nas w siedzenia! I tu musimy się szczerze przyznać jak na sądzie ostatecznym, nie jesteśmy fanatykami gęsiny! Ale to co nam podano, cała kompozycja dania, wzajemnie się unosząco ku kulinarnym niebiosom zrobiło taką robotę, że musimy rzec szczerze i z ręką na sercu Chopina16D stoi świetną gęsiną, a że to danie sezonowe to nie zwlekajcie! Ten mus, aromatyczna noga, puree i buraczki na ciepło na masełku to była poezja smaku, danie godne królewskich stołów! I tu zaskoczyłem się sam, bo jeżeli mógłbym dać tylko jeden medal za danie które skosztowaliśmy tego dnia to jako miłośnik dobrej golonki, flaków, żeberek czy nieziemskich pierogów wybierałbym zapewne wśród moich pewniaków, ale tu muszę uczciwie rzec GĘSINA ROZWALIŁA SYSTEM!

Szef Dariusz to mistrz dobrej polskiej kuchni i należą mu się ogromne brawa za serducho, które wkłada w przygotowywane potrawy nadając tradycyjnej polskiej kuchni nowoczesnego sznytu, serwując wyrafinowane, pełne smaku i aromatu talerze. Ale spod jego ręki wychodzą także przepyszne makarony! My skosztowaliśmy Jego popisowego czarnego tagiatelle z krewetkami, czosnkiem, cukinią, papryczkami chilli, pomidorkami koktajlowymi z masełkiem i kolendrą! Niebanalne danie warte Waszej uwagi!

Podsumowując uczciwie Wam polecam wizytę w restauracji Chopina 16D, Wasze kubki smakowe odlecą ku kulinarnym niebiosom!

Restauracja Chopina 16D to idealne miejsce na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy wyjątkową kolację, zorganizujecie tu również kameralne przyjęcie okolicznościowe czy imprezkę firmową! Wasze pociechy też godnie nakarmią z dziecięcego menu, nie da się nie docenić poczucia humoru naszych Gospodarzy, za zero złotych Wasz dzieciak może wybrać talerz pirata! Tak dostanie talerz i będzie pałaszował razem z Wami podbierając smakowite kąski z Waszego talerza, a że dobrze karmią to bankowo Wasz mały korsarz nie wyjdzie stamtąd głodny!

Przybywajcie i popłyńcie ku kulinarnej przygodzie!

Wpadnijcie na Chopina 16D, pięknie Was ugoszczą, poczujecie czar Ich kuchni na gorącym talerzu, ale jeśli nie macie czasu można zabrać ten czar na wynos lub z dowozem:


Restauracja Chopina 16D – Konin
Środa–niedziela | 12:00–22:00

Materiał promocyjny, wykorzystano zdjęcia własne z wizyty w lokalu oraz zdjęcia z fanpage CHOPINA 16D w mediach społecznościowych.

Udostępnij na: