Co robicie ze zużytym olejem w kuchni?
Zjedliście pyszne śledzie po kołobrzesku, pozostał olej, kultowe schabowe pięknie usmażone na oleju rzepakowym lub smalcu, znów pozostał zużyty tłuszcz na patelni… I co dalej z nim zrobicie???
Temat mnie zainteresował i postanowiłem podpytać znajomych co dalej robią z pozostałościami oleju z kuchni, niestety otrzymałem dwie odpowiedzi:
1) olej z patelni ląduje w sedesie
2) dobry płyn do naczyń sobie z tym poradzi i zawartość jest wylewana do zlewu
Żadna z tych odpowiedzi niestety nie jest zadowalająca, zapewne przedstawiciel wodociągów miejskich przypomniałby nam akcję edukacyjną „Sedes to nie śmietnik” i poprosił nas o nie wrzucanie do sedesu kości, obierek owoców i warzyw, resztek, warzyw i owoców w całości, oraz o niewylewanie resztek oleju. Olej po schłodzeniu się w wodzie w niższych temperaturach tężeje i może nam zapchać rury!
Co więc powinniśmy zrobić z takim olejem? Zapytałem o to Dariusza Cieplińskiego Kierownika Sortowni w MZGOK Sp. z o. o. w Koninie.
Powinniśmy zlać taki olej do szczelnego pojemnika i wyrzucić do kontenera z odpadami zmieszanymi, w przypadku naszego miasta trafi on do spalarni i zostanie poddany termicznemu unieszkodliwieniu.
Dbajmy o środowisko naturalne, nie zapychajmy sobie rur, czasami małe uczynki procentują i będzie żyło nam się lepiej!