25 lat minęło jak…
W piątek 12 września 2025 roku w gościnnych progach Akademii Nauk Stosowanych w Koninie przy ulicy Przyjaźni 1 odbyła się uroczysta gala jubileuszowa z okazji 25 lat działalności firmy z branży kateringowej Żak Smak.
Tak to juz 25 lat są z nami i dobrze nas karmią od ćwierćwiecza, ich znakiem rozpoznawczym jest dobra domowa kuchnia jak u babci czy mamy, nie zapominają o kultowym kompociku, ale są również mistrzami wyszukanych dań na światowym czy europejskim poziomie, gdy tylko tego zażyczy sobie ich klient, podczas organizowanego eventu.
Zaczęli od małej działalności gastronomicznej, karmiąc dobrze kolejne roczniki studentów, aż do wyspecjalizowanej firmy kateringowej obsługującej duże imprezy zorganizowane, działającej na zlecenie firm i setek osób prywatnych, będąc jedną z najstarszych tego typu firm w naszym mieście, szczycącą się bogatym portfelem zadowolonych klientów.
Z okazji tego pięknego jubileuszu Mariola i Grzegorz Matelakowie zaprosili do wspólnego świętowania swoich pracowników, kluczowych klientów, partnerów biznesowych, przyjaciół oraz dyrektorów szkół ponadpodstawowych z Konina i pobliskiego Żychlina, którzy mają w swojej ofercie kształcenia profil gastronomiczny.
25 lat to kawał czasu, zebrało się więc Grzegorzowi Matelakowi na barwną opowieść jak te lata wyglądały, od decyzji biznesowej przez 20 lat, które jak podkreślił minęły szybko jak na rollercoasterze, było barwnie i miło, aż doszliśmy do roku 2020, gdy świat zwolnił, a niemal zatrzymał. Ten rok dla naszych przyjaciół jak dla wielu firm z branży gastronomicznej i hotelarskiej był bardzo trudny i omal nie zmiótł ich dwudziestoletniego dorobku. Ale dzięki swemu zacięciu, wsparciu lojalnych współpracowników przetrwali i rozwijają się dalej!
Grzegorz Matelak podczas swojego wystąpienia przywołał swoich mentorów i osoby, dzięki którym Żak Smak mógł się prężnie rozwijać i stawiać czoła nowym wyzwaniom.
Gala jubileuszowa bez pysznego tortu i dopełniającej czaru spotkania muzyki na żywo nie mogła by zapaść w pamięć, ale i o to zadbali nasi gospodarze.
O godzinie 19.00 Mariola i Grzegorz Matelakowie postanowili spotkać się w swojej siedzibie w Morzysławiu z pracownikami, z którymi współpracowali przez ćwierćwiecze. Jako, że w tej firmie traktuje się dobrze pracowników, to ich zaproszenie przyjęła ogromna rzesza tych, którzy znali firmę od wewnątrz i współtworzyli ją przez te lata, niektórzy zmienili nawet swoje plany, przyjechali z zagranicy by wspólnie świętować to ważne wydarzenie wśród wielkiej rodziny Żak Smaka!
Podczas tej wieczornej części właściciele docenili stylowymi prezentami najbardziej zasłużonych pracowników, był czas na lampę rocznicowego szampana, zachwycił kolejny pyszny tort, był to czas pełen wzruszeń, uścisków i wspólnych fotografii.
Bywam często na różnych galach i pyszny tort nie jest niczym szczególnym, ale podczas tej gali były już dwa torty, ale trzeciego to już bankowo się nie spodziewałem, ten był dla Grzegorza Matelaka, który świętował swój prywatny jubileusz i tą słodką lodową niespodzianką postanowili go zaskoczyć najbliżsi i współpracownicy i pięknie im się udało!
Gala Żak Smaka była dla mnie bardzo wzruszająca i tchnęła nieco nadziei, że w tym świecie pędzącym, dążącym do maksymalnej automatyzacji, coraz nowszych aplikacji i nowinek jedno jest niezmienne – za sukcesem firmy stoją ludzie, to oni są swoistą wizytówką i bez ich pracy i zaangażowania żadna marka nie ma szans na rozwój.
Będąc wśród Was, wśród wielkiej Żakowej rodziny, czułem, że kochaliście i kochacie to co robicie, że swoją pracę traktujecie jako misję, że nakarmić dobrze ludzi to nie tylko pusty slogan!
Mariolu i Grzegorzu, gratuluję Wam podejścia do pracowników, uczniów i praktykantów, którzy u Was łapali pierwsze gastronomiczne szlify, życzę dalszych sukcesów i dziękuję za Wasz wkład w konińską gastronomię!